Ismail Kadare nderohet me çmimin prestigjioz në Itali

0
42

Kadare është nderuar me çmimin “Nonino” për vitin 2018.

Ky çmimi në edicionin e 43 të tij është dhënë nga një juri prestigjioze e kryesuar nga V. S. Naipaul (Çmimin Nobel për Letërsinë në vitin 2001), për përzgjedhjen e projekteve në skenën botërore.

Kadare i lindur në 1936, shkrimtar, i vlerësuar me shumë çmime ndërkombëtare (në vitin 2005 ai mori Çmimin Ndërkombëtar të Booker Man) e ka ndarë jetën mes Parisit, ku ai ka jetuar që nga viti 1990 (viti në të cilin ai fitoi azil politik në Francë) dhe Shqipëria, e cila ndryshoi në vitin 1992, pas rënies e regjimit.

Ai i kalon pushimet në shtëpinë e tij në Durrës, por vendi i tij i origjinës është Gjirokastra, qyteti i lindjes së diktatorit shqiptar Enver Hoxha.

Ndër romanet kryesore: Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur, Qyteti i Gurit, Pallati i Ëndrrave.

Kohët e fundit, shtëpia botuese “The Ship of Teseo” ka fituar të drejtat e përkthimit të punës së fundit dhe të katalogut të plotë.

Çmimet do të ndahen të shtunën, më 27 janar në Distilleries Nonino në Ronchi di Percoto (Udine).

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here