“Kadare nuk mund të krahasohet me Solzhenicin”

0
26
TO GO WITH STORY BY LAURENT LOZANO Albanian novelist Ismail Kadare gestures during an interview with AFP on February 8, 2015 in Jerusalem. Born in 1936 in the Albanian mountain town of Girokaster, Kadare has won a number of prestigious prizes including the first international Man Booker Prize in 2005. AFP PHOTO/ GALI TIBBON

“Kadare në gjithë librat e tij të mëdhenj: në ‘Pallatin e ëndrrave’, në ‘Dimrin e vetmisë së madhe’, në ‘Koncert në fund të dimrit’, apo në ‘Piramida’ nuk është i reduktueshëm në banalitetin e dikujt si Solzhenicin”. Kështu ka gjykuar studiuesi i filozofisë Agon Hamza duke kundërshtuar krahasimin që shpesh herë i është bërë Ismail Kadaresë me nobelistin rus që denoncoi krimet e Stalinit, Aleksandër Solzhenicin .

Duke folur për romanin “Pallati i ëndrrave”, Hamza ka thënë se sidomos me këtë roman, Kadare e tejkalon Solzhenicin dhe se Kadare duhet lexuar në linjën e Franc Kafkës.

Duke folur Agon Hamza ka shtuar se do të ishte një lexim i jashtëzakonshëm nëse romani “Pallati i ëndrrave” do t’i nënshtrohej teorisë psikanalitike të Jacques Lacanit.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here