Stephen Hawking: Nuk ka parajsë, kjo është përrallë

0
241

Besimi se parajsa ose jeta pas vdekjes na pret, është një “histori zanash” për njerëzit që kanë frikë nga vdekja, tha Stephen Hawking . Shkencëtari më i shquar i Britanisë, tha se nuk kishte asgjë më shumë përtej momentit kur truri ndizet për herë të fundit.

Hawking, i cili u diagnostikua me sëmundje të neuroneve motorike në moshën 21 vjeç, ndau mendimet e tij mbi vdekjen, qëllimin njerëzor dhe ekzistencën tonë të rastësisë në një intervistë ekskluzive dhënë ‘Guardianit’ në vitin 2011.

“Unë kam jetuar me perspektivën e një vdekjeje të hershme për 49 vitet e fundit, nuk kam frikë nga vdekja, por unë nuk nxitem të vdes, kam shumë që unë dua të bëj së pari”, kishe thënë ai.

Unë e konsideroj trurin si një kompjuter i cili do të ndalojë punën kur komponentët e tij të dështojnë. Nuk ka parajsë apo  jetë vdekjes për kompjuterët e thyer, kjo është një histori zanash për njerëzit që kanë frikë nga errësira”, shtoi ai.

Komentet e fundit të Hawking shkojnë përtej atyre të paraqitura në librin e tij të vitit 2010, The ‘Grand Design’ , në të cilën ai pohoi se nuk ka nevojë për një krijues që të shpjegojë ekzistencën e universit.

Libri provokoi një reagim të ashpër nga disa udhëheqës fetarë, duke përfshirë edhe atë të liderit religjioz, filozofit,  Lord Sacks, i cili akuzoi Hawking për kryerjen e një “gabimi elementar” të logjikës.

Vërejtjet e fizikanit nxjerrin një vijë të qartë ndërmjet përdorimit të Perëndisë si një metaforë dhe besimit tek një krijues i vetëdijshëm, duart e të cilit drejtojnë veprimet e kozmosit.

Në librin e tij më të shitur në vitin  1988, “Një histori e shkurtër e kohës”, Hawking tërhoqi pajisjen aq të dashur të Ajnshtajnit, kur ai përshkroi atë që do të thotë që shkencëtarët të zhvillojnë një “teori të gjithçkaje”, një grup ekuacionesh që përshkruajnë çdo grimcë dhe forcë në të gjithë universin.

“Do të ishte triumfi i fundit i arsyes njerëzore – sepse atëherë duhet ta dimë mendjen e Perëndisë,” shkroi ai.

Libri shiti 9 milionë kopje të raportuara. Një nga arritjet e tij më të mëdha në fizikë është një teori që përshkruan se si vrimat e zeza lëshojnë rrezatim.

Në intervistë, Haëking hodhi poshtë nocionin e jetës përtej vdekjes dhe theksoi nevojën për të përmbushur potencialin tonë në Tokë duke përdorur mirë jetën tonë. Në përgjigje të një pyetjeje se si duhet të jetojmë, tha ai thjesht: “Duhet të kërkojmë vlerën më të madhe të veprimit tonë”.

Hawking iu përgjigj pyetjeve të paraqitura nga Guardian dhe një lexues përpara një ligjërate në takimin e Zeitgeist në Londër, ku ai do të trajtonte pyetjen: “Pse jemi këtu?”

Në diskutim, ai do të argumente se luhatjet e vogla kuantike në universin shumë të hershëm u bënë fara nga të cilat u shfaqën galaktikat, yjet, dhe përfundimisht jeta njerëzore. “Shkenca parashikon që shumë gjëra të ndryshme të universit do të krijohen në mënyrë spontane nga asgjëja. Është një çështje e fatit në të cilën jemi”, tha ai.

Haeking sugjeroi se me instrumente moderne të bazuara në hapësirë, siç është misioni ‘Planck’ i Agjencisë Hapësinore Europiane , mund të jetë e mundur të vërehen shenjat e gishtave të lashta në dritën e mbetur nga momentet më të hershme të universit dhe të studiojmë se si erdhi vendi ynë në hapësirë jetë.

Biseda e tij do të përqëndrohet në M-teorinë, një kornizë të gjerë matematikore që përfshinë teorinë e vargut, e cila konsiderohet nga shumë fizikantë si shpresa më e mirë e zhvillimit të një teorie të gjithçkaje.

M-teoria kërkon një univers me 11 dimensione, duke përfshirë një dimension të kohës dhe tre dimensionet e njohura hapësinore.

Shkenca, e vërteta dhe bukuria: Përgjigjet e Hawking-it

Cila është vlera në të kuptuarit “Pse jemi këtu?”

Universi qeveriset nga shkenca. Por shkenca na tregon se ne nuk mund t’i zgjidhim ekuacionet, direkt në abstrakt. Duhet të përdorim teorinë efektive të përzgjedhjes natyrore darviniane të atyre shoqërive që ka më shumë gjasa të mbijetojnë. Ne i caktojmë atyre vlera më të larta.

Ju keni thënë se nuk ka arsye t’i bëni thirrje Perëndisë për të ndezur fishekzjarre. A ekziston ekzistenca jonë e varur nga fati?

Shkenca parashikon që shumë lloje të ndryshme të universit do të krijohen në mënyrë spontane nga asgjëja. Është një çështje e fatit në të cilën jemi.

Pra, këtu jemi. Çfarë duhet te bëjmë?

Ne duhet të kërkojmë vlerën më të madhe të veprimit tonë.

Ju keni pasur probleme shëndetësore dhe keni kaluar shumë kohë në spital në vitin 2009. Çfarë, nëse keni ndonjë gjë, a keni frikë për vdekjen?

Unë kam jetuar me perspektivën e një vdekjeje të hershme për 49 vitet e fundit. Unë nuk kam frikë nga vdekja, por nuk nxitem të vdes. Unë kam kaq shumë që dua të bëj së pari. Unë e konsideroj trurin si një kompjuter i cili do të ndalojë punën kur komponentët e tij të dështojnë. Nuk ka parajsë apo jetë pas vdekjes për kompjuterët e thyer; kjo është një histori zanash për njerëzit që kanë frikë nga errësira.

Cilat janë gjërat më të bukura që ju i gjeni në shkencë?

Shkenca është e bukur kur bën shpjegime të thjeshta të fenomeneve apo lidhjeve midis vrojtimeve të ndryshme. Shembujt përfshijnë heliksin e dyfishtë në biologji, dhe ekuacionet themelore të fizikës.

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here