Iraku zgjedh një kryeministër të ri anti-amerikan dhe anti-iranian

0
37

Një klerik Shia me pikëpamje të forta antiamerikane është gati të bëhet kryeministër në Irak. Koalicioni i Muqtada al-Sadr doli fitues në zgjedhjet parlamentare, duke sinjalizuar një ringjallje të nacionalizmit irakian.

Aleanca Sairoon e Al-Sadrit ka kapitalizuar mbi zemërimin e gjerë mbi ndikimin e huaj dhe korrupsionin e pakontrolluar në Irak, duke siguruar një fitore të befasishme ndaj koalicionit Fatah (Conquest) të shefit të milicisë Shia, Hadi al-Amiri dhe Nasrin (Fitorja) e kryeministrit Haider al-Abadi.

Kleriku Shia i shquar është një kritik i hapur i pranisë ushtarake amerikane në Irak, madje edhe duke udhëhequr dy revolta kundër forcave të udhëhequra nga amerikanët pas pushtimit të tyre në 2003. Në të njëjtën kohë, Sadr gjithashtu është kundër ndikimit iranian në Irak. Aftësia e tij për t’u tek ndjenja e nacionalizmit të irakianëve duket të jetë forca kryesore e fitores së papritur parlamentare të koalicionit të tij.

“Nga njëra anë, për shembull, shohim se fraksioni i Nouri Maliki është pro-iranian, sa i përket al-Abadit, është pro-amerikan dhe Muqtada po përpiqet të luajë nga të dy grupet, prandaj shumë Baathistë dhe komunistë mbështetën bllokun e tij “, tha për RT, Dr Jamal Wakeem, profesor i historisë dhe marrëdhënieve ndërkombëtare në Universitetin Libanez në Bejrut.

Një ish-zëdhënës i OKB’së për Irakun, Said Arikat, megjithatë beson se zemërimi ndaj korrupsionit – dhe jo pikëpamjet anti-amerikane të Sadr-it – ishte faktori më i madh në suksesin e tij elektoral. Megjithëse koalicioni i al-Sadrit është “i përbërë nga njerëz që kanë pikëpamje të forta anti-amerikane … Irakianët ndjehen të hutuar dhe e kanë pasur atë me korrupsionin e qeverisë së tyre, kështu që është në fund të fundit, ai u zgjodh jo për shkak të qëndrimit anti-amerikan, por për shkak të qëndrimit të tij ndaj korrupsionit”, tha Arikat.

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here