Po shqiptarët pse s’bëjnë turizëm në Kosovë?!

0
110

Nga Ben Andoni/

Nëse do të pyesësh autoritetet shqiptare: Pse nuk ka një fushatë turistike në Shqipëri për Kosovën, përgjigja mund të merret me mënd. Shqipëria dhe Kosova bashkëpunojnë ngushtë. Burokratët do të shpalosin një mal me shkresa duke të thënë se Ministrat respektivë shkëmbejnë mendime dhe aksione turistike, kurse Ministrat e Brendshëm punojnë për mbarëvajtjen, teksa në sezon do shfaqen bashkërisht në kontrollin e patrullimeve të pikave kufitare. Në të vërtetë zyrtarisht është kështu, burokratët e dy qeverive flasin të gjithë kohën dhe të përplasin matrica zhvillimi turistike, që do t’ia kishin zili edhe vendet më të përparuara në këtë fushë.

Vetëm se vjet INSTAT-i krahas lajmit pozitiv se Shqipëria u vizitua nga 5.1 milion turistë, gati 8.1 % më shumë sesa një vit më parë, na solli edhe një konstatim aspak të këndshëm: Numri i shtetasve nga Kosova po bjerret vazhdimisht. Turistët kosovarë përbënin 45% të shumës së përgjithshme të vizitorëve që erdhën në Shqipëri në 2016 dhe zbritën në 34% një vit më pas (2017), një bjerrje e frikshme, që sot është verifikuar prej mungesave të frikshme. Shqiptarët e Shqipërisë janë shumë selektiv kur flitet për biznesin e tyre turistik dhe është “afër mendsh” që do t’u shërbejnë më shumë atyre që vinë nga shtetet e tjera. Dhe, kjo bëri që çmimet e aplikuara për kosovarët nuk janë aspak fair, abuzimet me çmimet hoteliere për ta ishin të vazhdueshme, infrastruktura la shumë për të dëshiruar, kurse kulmi arriti me një lloj diskriminimi për autobuzat e tyre, ku autoritetet lokale të Durrësit ua hidhnin fajin operatorëve kosovarë dhe këta këtyre të fundit, pa gjetur dot zgjidhje. Në këtë vazhdë, nuk fle aspak Mali i Zi dhe Maqedonia që po mundohen ta kanalizojnë drejt vendeve të tyre këtë masë kosovarësh, e cila po i largohet vendit tonë.

Po Shqipëria në Kosovë? Për këtë duhet t’i drejtohemi autoriteteve të statistikës në Kosovë. E vërtetë është kjo se në Shqipëri interesi për Kosovën turistike është shumë i vogël. Falë tureve që kanë bërë disa shoqëri turistike është e vërtetë se shqiptarët e kanë parë pjesërisht Kosovën, por në masë ajo trajtohet si një vend i huaj. Shumë shqiptarë mund të flasin për Greqinë e Italinë shumë më mirë dhe me më shumë kopetencë sesa për Kosovën. Një arsye tjetër është se në Curricula-t shkollore shqiptare atraksionet e Kosovës mungojnë, ashtu si ofertat që bëhen nga Shqipëria janë shumë të kufizuara për Kosovën. Nuk ka asnjë lloj politike në Shqipëri dhe ndjeshmërie që shqiptarët teksa lënë 974 milion Euro (llogaritja për 9 mujorin e vitit 2017) të mendojnë të derdhin në Kosovë një masë, për ta ndihur Kosovën në rrugën e vështirë të të bërit shtet. Kjo e fundit nga shqiptarët e Shqipërisë trajtohet si një vend i afërt, por që nuk ia vlen kushedi se çfarë. Një frymë jo e mirë që vjen nga konfuzioni i autoriteteve dhe zbret poshtë në politikat e subjekteve të turizmit e më shumë akoma.

Të mendosh Kosova është një mrekulli turistike jo thjesht për trashëgiminë e pasur historike por edhe atë natyrore. Por, nëse do t’ia thuash dikujt atraksionet e Kosovës do të shikojnë si të çuditshëm prej paditurisë së thellë.

Ka një masë të madhe shqiptarësh që se kanë parë fare Luginën e Rugovës, strukturën e tretë të Bjeshkëve të Nemuna, të njohura ndryshe si Alpet Shqiptare; Ujëvarat e bukura të Mirushës, me një bukuri mahnitëse; Brezovicën në jug të Kosovës; hamame, kisha e xhamia të rralla ngado vendit. Të mos harrojmë Manastirin ortodoks serb, i cili ndodhet në komunën e Deçanit, fare afër kufirit tonë, i cili gjendet në listën e trashëgimisë kulturore dhe historike botërore, një kryevepër arkitektonike e rrethuar me serenitet natyror të rrallë; Patriarkanën e Pejës; xhaminë e Prishtinës e shumë të tjera. Po Ulpianën; Gazimestanin, kalatë në Artanë e Harilaq e kështu me radhë?! Sa shumë janë realisht.

Sikur Shqipëria t’i bashkonte ofertat me Kosovën, atëherë do të përfitonte edhe vendi i vogël, që nuk ka më nevojë për fjalë, por edhe kontribut real nga të gjithë shqiptarët. Kosova prej pas luftës e ka bërë detyrën patriotike duke derdhur paratë e pushimit në drejtim të Shqipërisë, po ne shqiptarët? Pothuaj fare.

Ndaj ndodh, që për fat të keq, një pjesë e madhe e shqiptarëve të Shqipërisë e shikojnë Kosovën shumë më larg sesa e shikojnë serbët me veneracionin e tyre për Metohinë…(Javanews)

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here