Çfarë ndodh me organizmin pasi ndalon pirjen e duhanit?

0
106

Çfarë ndodh me trupin e njeriut në minuta, orë, muaj dhe vite pas cigares së fundit?

 

Pas 20 minutash

Trupi i njeriut është me të vërtetë i pabesueshëm, sepse vetëm 20 minuta pas cigares së fundit fillon të shërohet. Presioni dhe impulsi kthehen në normale dhe temperatura në krahë dhe këmbë rritet.

Pas tetë orësh

Sasia e nikotinës dhe monoksidit të karbonit në gjak zvogëlohet përgjysmë. Niveli i oksigjenit rritet dhe kthehet në normale, kështu që ju ‘zgjoheni’, duke fjetur më mirë.

Sidoqoftë, dihet mirë se këto tetë orë janë “krizë” për njerëzit që duan të lënë duhanin dhe se është shumë e rëndësishme të përballosh orën e tetë, sepse pas kësaj, do ta keni më lehtë.

Pas 48 orësh

Monoksidi i karbonit dhe nikotina zhduken nga trupi. Mushkëritë fillojnë të pastrohen, dhe ju kthen ndjenjën e aromës dhe shijes.

Pas tre muajsh

Funksioni i mushkërive dhe qarkullimit është përmirësuar ndjeshëm. Ecja dhe ushtrimi bëhen më të lehta, më pak kollitje.

Midis një dhe nëntë muaj

Lodhja pothuajse është zhdukur. Ju merrni frymë më lehtë.

Pas një viti

Rreziku i sëmundjes së zemrës është 50% më i ulët.

Midis 5 dhe 15 vjet

Diabeti është një sëmundje që mund të shkaktohet nga duhanpirësit afatgjatë. Nëse nuk pini cigare për pesë vjet, rreziku reduktohet ndjeshëm, si dhe rreziku nga sulmi në tru.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here