Përgjigjia e Gjermanisë për ‘America First’ është ‘Europe United’

0
52
Ministri i Jashtëm gjerman, Heiko Maas ka bërë thirrje për një integrim më të mirë të BE dhe për guxim. Kjo pas arritjes në përfundimin se Donald Trump po i minon lidhjet transatlantike si në G7.

Gjermania reagoi ndaj “politikës egoiste Amerika e para” e Presidentit të SHBA, Donald Trump, duke i kërkuar BE që të “bashkojë forcat” dhe që të tregojë më tepër guxim – në vazhdim të një retorike më kundërvënëse nga ana e Gjermanisë, që pasoi vendimin e SHBA për të tërhequr nënshkrimin nga deklarata e G7-ës.

“Nën Presidentin Trump Atlantiku është bërë më i gjerë”, tha ministri i Jashtëm gjerman Heiko Maas në një fjalim në Berlin me hashtagun #EuropeUnited. “Atje ku qeveria e SHBA u vë hapur pikëpyetje vlerave dhe interesave tona, ne sigurisht duhet të mbajmë një qendrim më rezistues”.

Gjatë fjalimit, që u mbajt në Berlin në një dhomë plot me evropianë të rinj në aktivitetin Pulse of Europe, Maasi kritikoi vullnetin e Trumpit për të minuar “me aq kohë sa të duhet të shkruash një tweet”, aleancat e zhvilluara për dekada të tëra.

“Ishte një ton që të habiste për një ministër të Jashtëm gjerman”, tha Jonathan Hackenbroich, analist i Shoqatës Evropiane të Politikës së Jashtme. “Ai e tha vetë në fjalën e tij: atij nuk ia kishte marrë mendja kurrë, që do ta mbante një fjalim të tillë, veçanërisht në lidhje me marrëdhëniet transatlantike”.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here