Iniciativa e Rinisë serbe ka filluar një faqe në internet për krimet e luftës serbe!

0
20

“Lufta në Serbi – ndodhi”, është motoja e një seri tekstesh të publikuara që i referohet luftës, dhe është një përpjekje e Nismës Rinore për të Drejtat e Njeriut në Serbi, e mbështetur nga Ministria gjermane e Punëve të Jashtme, shkruan Deutsche Welle .

Kjo është përpjekja e parë për të paraqitur, bazuar në gjykimet e gjykatave vendase dhe ndërkombëtare, dëshmitë, hetimet e gazetarëve dhe organizatave joqeveritare, fakte që tregojnë se lufta ka ndodhur në Serbi, si dhe se ka marrë pjesë në konflikte lufte, krimet e luftës në BiH, Kroaci dhe Kosovë.

Nisma i kushton vëmendje të veçantë epilogut gjyqësor të shkeljeve serioze të të drejtave të njeriut gjatë viteve 1990 në Serbi. Kjo organizatë kujton ata përgjegjës, disa prej të cilëve janë akoma në pozicione të rëndësishme në shtet.

Varret masive

Kujtohet se shqiptarët e vrarë në krimet e kryera nga forcat serbe gjatë konfliktit në Kosovë u varrosën së pari pranë vendit ku u vranë, dhe më pas, në prag të hyrjes së  forcave të NATO-s në Kosovë, më shumë se 900 trupa u zhvendosën në varreza masive në Serbinë qendrore. Organizata kujton se në vitin 1999, u gjet në Danub frigo kamion, në të cilin ishin kufomat e rreth 80 civilëve shqiptarë.

Sic theksohet në vitin 1999 Slobodan Millosheviç urdhëroi Ministrin e atëhershëm të Policisë, Vlajko Stojiljkovic , të hiqte provat e vrasjeve të civilëve shqiptarë. Ai ngarkoi  Vlastimir Gjordjeviç , kreun e atëhershëm të resorit të Sigurisë Publike, i cili më vonë u dënua nga Gjykata e Hagës me 18 vjet burg për krime kundër njerëzimit – ndër të tjera, për transferimin e trupave të civilëve shqiptarë.

Goran Radosavljevic Guri , dikur përgjegjës i Qendrës Mësimore në Petrovo Selo, ku u zbuluan dy varre masive, nuk u ndoq asnjëherë penalisht për fshehje të provave të vrasjeve të shqiptarëve të Kosovës . Nisma Rinore tërheq vëmendjen për faktin se Radosavljeviç sot është anëtar i Bordit Kryesor të Partisë Progresive Serbe në pushtet.

Ish-Ndihmësi Ministri i Policisë Obrad Stevanović gjithashtu  dinte për krimet , i cili në vitin 1999 në takimin e kreut shtetëror shkroi: “Nuk ka kufoma – nuk ka krime.” As ai kurrë nuk u përgjigj për këtë, dhe sot ai është profesor në Universitetin e Policisë Kriminale në Beograd. .

Kampet për kroatët dhe boshnjakët

Në kampet për kroatët pas rënies së Vukovarit, u sollën një numër i madh i robërve, ndërsa në mesin e të arrestuarve ishin kroatët nga Vojvodina. Kampet ishin vendosur në afërsi të Zrenjanin, në Nish, Beograd dhe Sremska Mitrovica, dhe vendimi për themelimin e tyre u nënshkrua nga Gjenerali i JNA Veljko Kadijevic .

“Pas mbërritjes në kampe, të arrestuarit kaluan nëpër një varg ushtarësh, domethënë midis dy rreshtave të ushtarëve përballë njëri-tjetrit, të cilët do t’i rrahnin me duar, këmbë, por edhe me shkopinj”, shkruan Iniciativa.

Për këtë para Tribunalit të Hagës në gjykimin e Mladen Loncar , dëshmoi një i paraburgosur,  duke thënë se përdhunimet nuk ishin të rralla në kampin Begejci. Shtatë vetë u vranë në kampin e Sremska Mitrovica, një në Nish dhe pesë në Begejci dhe Stajicevo.

Slobodan Milosevic dhe Goran Hadzic u paditën gjithashtu para Gjykatës së Hagës për krime në kampe, Ndërsa para Gjykatës së Lartë në Beograd, një prej rojeve, Marko Crevar , u dënua me një vit e gjysmë për dhunë ndaj të ndaluarve në Sremska Mitrovica .

Kur, pas rënies së Srebrenicës, midis 31 korrikut dhe 25 tetorit 1995, Në Serbi në rajonin e Zepës kaluan rreth 800 boshnjakë, kuu pritën nga batalioni kufitar i Ushtrisë Jugosllave dhe anëtarët e Njësisë Speciale të Policisë, të cilët i çuan në kampet e Sljivovica dhe Mitrovo Polje. .

Të arrestuarit u rrahën, u mbajtën në kushte joigjenike, të uritur dhe të keqtrajtuar psicikisht. Askush nuk është ndjekur penalisht për burgosjen dhe torturimin e boshnjakëve dhe hetuesi kryesorë në ato kampe, Radisav Ojdanic dhe Vladimir Milicevic , janë në pension sot.

Vendimi i parë dhe i vetëm që konfirmon se kampe për boshnjakët ekzistonin në Serbi është sjellë në vitin 2013, kur Mujo Vatresh , i cili kaloi gjashtë muaj në ato kampe dhe humbi rreth 50 kilogramë, mori një dëmshpërblim  prej 500,000 dinarë.

Mobilizime të detyruara

Qytetarët në Serbi u mobilizuan me forcë midis 1993 dhe 1995 nga Ushtria Jugosllave dhe policia serbe. Të goditur ishin refugjatët nga Kroacia dhe Bosnja-Hercegovina, dhe në qershor 1995 midis 2,000 dhe 4,000 njerëz u dërguan së pari në stacionet e policisë, pastaj në qendrat e grumbullimit, dhe më pas në fushat e betejës në Bosnje dhe Hercegovinë dhe Kroaci.

Një nga kampet më të famshëm të mobilizimit të detyruar ishte Qendra e Trajnimit të Vullnetarëve të Vullnetarëve Serb (SDG) në Erdut, nën komandën e Zeljko Raznatovic Arkan . Ministria e Brendshme serbe dorëzoi 5,000 refugjatë, të cilët iu nënshtruan poshtërimit, abuzimit mendor dhe fizik. “Përgjegjësia e Serbisë padyshim që është konfirmuar në procedurat për kompensimin e mobilizuar me forcë,” deklaron Nisma. Kujtohet se Arkan nuk ishte përgjegjës për atë krim, por që ai u akuzua para Gjykatës së Hagës për krime lufte në urën Sanskit.

Nisma tregon se më shumë se 50 njësi paraushtarake, të tilla si Garda Vullnetare Serbe e Arkanit, Skorpions dhe Knindze, shpesh kryen krime lufte në bashkëpunim me APJ. Kështu, në prill 1992, APJ  rrethoi së pari Bijeljinën, dhe më pas derisa forcat serbe morën pushtetin, anëtarët e forcave paramilitare serbe në qytet vranë të paktën 48 civilë.

Anëtarët e njësive paraushtarake janë ndjekur penalisht për krime lufte në gjykatat e Beogradit, ndërsa kreu i Knindza, Dragan Vasiljkovic, i njohur më mirë si Kapiten Dragan , i cili u dënua me 13 vjet burg në Kroaci, ka vuajtur dënimin e tij dhe synon të kandidojë në zgjedhjet e ardhshme parlamentare të Serbisë.

Përndjekja e kroatëve dhe boshnjakëve

Meqenëse Vojislav Seselj tha në Hrtkovci në maj 1992 se nuk kishte vend për kroatët në Serbi, rreth 10,000 kroat u larguan nga Vojvodina. Gjatë vitit 1992, u vranë shtatë qytetarë të nacionalitetit kroat dhe vetëm vrasja e Mijat Shtfanac kishte një epilog gjyqësor .

Presioni ndaj kroatëve u intensifikua në Zemun pasi Partia  Radikale Serbe udhëhoqi pushtetin lokal, dhe në korrik 1997, Ljiljana Mihajlović u zhvendos në banesën e familjes Barbalic . Pas disa proceseve gjyqësore, në 2013 u dha një aktgjykim që Barbalici nuk e ka të drejtën e banesës. Sot, ata jetojnë në Kroaci, dhe Ljiljana Mihajlovic është anëtare e Partisë Radikale Serbe dhe nënkryetare e Komisionit parlamentar për të Drejtat e Njeriut dhe të Pakicave.

Vojislav Seselj është gjithashtu ulur në Parlamentin serb, megjithëse ai u dënua me dhjetë vjet burg para Tribunalit të Hagës për persekutimin e kroatëve në Vojvodina. Milan Baceviç , i cili gjithashtu mbështeti dëbimin e kroatëve, është sot ambasadori në Kinë dhe anëtar i kryesisë së Partisë Progresive Serbe.

Terrori kundër boshnjakëve në Sanxhak filloi në 1992. Krimi më brutal u krye nga anëtarët e grupit Hakmarrja, të udhëhequr nga Milan Lukic , i cili në vendin Mioce në BH nga autobusi i Serbisë mori 17 pasagjerë, i vrau ata dhe i hodhi në lumin Drina.

Katër persona u dënuan me 20 dhe 15 vjet burg para gjykatës në Beograd për atë krim. Në shkurt 1993, Hakmarrja nxori 18 Boshnjakë nga një tren në linjën Beograd-Bar, i rrahën brutalisht dhe pastaj i vranë, dhe gjyqi për atë krim filloi në Beograd vitin e kaluar.

“Në periudhën e glorifikimit të përgjithshëm të kriminelëve të dënuar  në Serbi, kjo është një përpjekje për të thyer mitin se nuk pati luftë në Serbi, dhe se shteti i Serbisë nuk mori pjesë në shpërbërjen e Jugosllavisë së dytë”, tha Nisma Rinore për të Drejtat e Njeriut.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here