Kafeja e ngrohtë bën mirë për shëndetin, ajo që i ndodh trupit tuaj është e pabesueshme

0
146

Për tifozët e kafesë, ndryshimi i stinëve shpesh sjell gjithashtu një ndryshim në zakonet e konsumimit të kafesë. Ditët bëhen më të shkurtra dhe gota e kafesë shtohet gjatë stinës së ftohtë, por dëshira për t’a gjerbur atë të nxehtë, është edhe më e pranueshme.

Të dy versionet e kafesë, si ajo e ngrohtë apo e ftohtë ofrojnë kafeinën e nevojshme, por një studim i ri sugjeron që kafeja duhet të konsumohet e nxehtë e këtë e konfirmon departamenti i shëndetësisë.

Hulumtuesit nga Thomas Jefferson University në Filadelfia krahasuan aciditetin dhe aktivitetin antioksidues të kafesë të nxehtë dhe të ftohtë. Lajmi i mirë për kafe të nxehtë? Ajo tregoi nivele më të larta të aktivitetit antioksidues. Sa për t’ju kujtuar, antioksidantët mendohet të përfshihen në disa nga përfitimet e famshme shëndetësore të kafesë, duke përfshirë një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës, diabetit dhe vdekjes së hershme.

A është kafeja aktualisht e mirë për ju?

“Ne kemi gjetur se kafeja e nxehtë ka më shumë kapacitete antioksiduese”, tha Megan Fuller, profesor i kimisë në universitetin shtetëro të Jeffersonit. Megjithatë, Fuller dhe bashkëautorja e tij, Niny Rao, profesoreshë e kimisë gjithashtu, shkruan në artikullin e tyre: “Hulumtime shtesë nevojiten për të kuptuar plotësisht çdo ndryshim të mundshëm në efektet shëndetësore të kafesë në funksion të temperaturës dhe kohës”.

Fuller dhe Rao gjithashtu gjetën se aciditeti i kafesë të nxehtë dhe të ftohtë ishin shumë të ngjashme. Historikisht,kafeja e  ftohtë është konsideruar shpesh më pak acide se kafeja e nxehtë krijoj dhe për këtë arsye bie butë në stomak. Por, në studimin e ri, nivelet e pH-së të mostrave të kafesë të nxehtë dhe të ftohtë ranë në një rang prej 4.85 në 5.13.

Por mos u bëni merak, edhe e ftohta vlen për ju. Pija e juaj e preferuar ende ka antioksidantë, si dhe polifenole dhe minerale të tjera që nxisin shëndetin dhe metabolizmin. Shumë njerëz gjejnë shijen tek kafeja e ftohtë, kështu që ju do të jeni më pak të tunduar ta ngarkoni me yndyrë ose me kalori në formë kremi, qumështi apo sheqeri.

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here