Kafja më e shtrenjtë në botë…del nga kjo krijesë

0
141

Kafja e quajtur “Kopi luwak”, është e njohur si një nga kafet më të shtrenjta në botë me rreth 700 dollarë për kilogram. Si është e bërë? Një kafshë e vogël aziatike hanë kafen e papjekur në pemë dhe më pas i nxjerr jashtë ato  dhe më pas jashtëqitja mblidhet për t’u konsumuar nga njerëzit.

Fermentimi ndodh kur kokrrat e kafesë kalon nëpër zorrët e lakritit dhe enzimat e tyre ndihmojnë tretjen e ushqimeve të ndryshime të proteinave përfshirë kafen dhe fasulet, duke hequr aciditetin. Kështu, kafeja bëhet më e shijshme.

“Asian palm civet” janë krijesa të vogla intriguese me madhësinë e një maceje shtëpiake.

Trupat e tyre janë të gjata, të zeza dhe të mbuluara me qime të trasha dhe të çrregullta.

Ato janë kafshë të natës që mund të gjenden duke nëpër pyjet tropikale në ishujt indonezianë të Sumatra, Java, Bali dhe Sulawesi.

Qeniet formojnë një pjesë të rëndësishme të zinxhirit ushqimor në rajon duke ngrënë insekte të bezdisshme që ndikojnë në kulturat dhe nga ana tjetër, hahen nga  leopardët dhe gjarpërinjtë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here