Plani i Biden për Ballkanin? Sanksionet!

0
6

Sanksionet janë një nga mekanizmat më me kosto efektive për të parandaluar pengesat, por ato duhet të jenë të besueshme, me pjesëmarrjen e SHBA, MB dhe BE.

Në dimrin e vitit 2001, Presidenti i zgjedhur Joe Biden, atëherë një senator, vizitoi në Decan, një manastir Ortodoks Serb në Kosovë, si pjesë e një udhëtimi pas luftës kur  ishte në atë kohë një protektorat i KB.

Ndërsa ishte atje ( sipas Mike Halcel, këshilltarit të vjetër të politikës së jashtme të Biden), Biden u takua për pak kohë me Ramush Haradinaj, i cili deri vonë, gjatë luftës në Kosovë, ishte një gueril në Decan dhe më vonë do të bëhej kryeministër. Biden, duke dashur të sigurojë mbrojtjen e kulturës Ortodokse, i kërkoi Haradinajt garanci personale që ai t’i kushtonte vëmendje të veçantë manastirit. Kur dhuna shpërtheu përsëri në Kosovë tre vjet më vonë, dhjetra kisha Ortodokse Serbe u shkatërruan, por manastiri mbeti i paprekur. Vite më vonë, Haradinaj dyshohet se i kërkoi Halcelit t’i tregonte Biden se si e mbajti fjalën.

Shmangia e gabimeve

Kjo histori evokon dy parime të thjeshta që politika e ardhshme evropiane dhe amerikane duhet të qëndrojnë në rajon. Së pari, paqëndrueshmëria shpesh vjen nga udhëheqësit, jo nga njerëzit. Tensionet ndëretnike, të cilat misionet diplomatike perëndimore vazhdojnë t’i trajtojnë si një “e kaluar e lashtë”, menaxhohen nga udhëheqës me agjenda shumë të menjëhershme. Sigurisht, ka ndasi në këtë rajon, por udhëheqësit politikë bëjnë një zgjedhje të vetëdijshme nëse do t’i forcojnë ose shtypin ato. Në rastin e  Decanit, njeriu me ndikim Haradinaj duket se e ka mbajtur situatën nën kontroll në një kohë kur zonat e tjera po zhyteshin në dhunë.

Së dyti, sinjalet e qarta nga Uashingtoni dhe kryeqytetet evropiane mund të parandalojnë problemet në terren. Biden kërkoi që manastiri të mbrohej dhe ishte, të paktën pjesërisht, sepse udhëheqësit e fuqishëm e dinin se Uashingtoni – aleati më i rëndësishëm i vendit – po i vëzhgonte ata. Në mënyrë të ngjashme, në 2016, Zëvendës Ndihmës Sekretari i Shtetit Hoyt Yi dhe kolegët e tij nga BE ndihmuan Maqedoninë e afërt (tani Maqedonia e Veriut) të kalojë tranzicionin në një qeveri demokratike, përmes një angazhimi të njëpasnjëshëm dhe intensiv. Shtetet e Bashkuara kanë bindur dy herë BE-në, e cila ka ndërmjetësuar mosmarrëveshjet politike brenda vendit, të shtyjë zgjedhjet me arsyetimin se nuk do të ishin të drejta. Angazhimi i tillë pa kompromis i Uashingtonit dhe Brukselit, nëse qëllimet janë të përbashkëta dhe të përcaktuara mirë, mund të çojë në rezultate të mëdha.

Administrata Trump dështoi në të dy pikat. Ajo banalizoi problemet komplekse politike midis Kosovës dhe Serbisë dhe u përpoq të kapte shpejt meritat për zgjidhjen e armiqësive të vjetra, në kohën e duhur për fjalimin parazgjedhor në Karolinën e Veriut. Gjatë asaj kohe, ai injoroi aleatët dhe dërgoi sinjale konfuze, shpesh duke shkelur parimet shumë demokratike në promovimin e të cilave Uashingtoni ka investuar më shumë se dy dekada në këtë rajon.

Do të jetë e lehtë për Biden të shmangë gabimet e Presidentit Donald Trump. Por do të jetë shumë më e vështirë të shmanget përsëritja e gabimeve të bëra gjatë Presidentit Barak Obama, në të cilin Shtetet e Bashkuara u tërhoqën nga rajoni, duke ia lënë Bashkimit Evropian për ta zgjidhur dhe pa ofruar ndonjë sinjal të qartë se Shtetet e Bashkuara janë të gatshme të mbrojnë trashëgiminë e tyre dypartiake. ndërtimin e institucioneve në rajon.

Duke pasur parasysh të gjitha sfidat e politikës së jashtme me të cilat do të përballet administrata e re e SHBA-së, Ballkani Perëndimor nuk ka gjasa të renditet si një përparësi kryesore. Sidoqoftë, Biden e diskutoi atë në telefonatën e tij të parë si President i zgjedhur – me Kryeministrin Britanik Boris Johnson. Kjo temë ndoshta u shfaq në dëshirën për t’iu afruar Bajdenit përmes zonës me të cilën ai është njohur, por gjithsesi tregon se ky rajon do të vazhdojë të jetë i rëndësishëm. Dhe ndërsa Berlini, Brukseli dhe Parisi janë të etur për të përmirësuar marrëdhëniet me Shtetet e Bashkuara pas katër viteve të fundit, Ballkani Perëndimor përfaqëson një shans për të dy palët për të treguar se si një epokë e re e bashkëpunimit transatlantik mund të prodhojë rezultate.

Lufta kundër korrupsionit

Evropa dhe Shtetet e Bashkuara në veçanti mund të bëjnë shumë përparim në rajon duke u përqëndruar në luftën kundër korrupsionit, që njëkohësisht do të tregonte se Amerika nuk e shikon Ballkanin përmes prizmit të urrejtjes së vjetër dhe të dërgojë një mesazh të qartë në lidhje me pritjet e Perëndimit nga udhëheqësit rajonalë dhe qeverisja demokratike.

Një nga zotimet e Biden është lufta kundër korrupsionit dhe nepotizmit, si në politikën e brendshme ashtu edhe në politikën e jashtme. Në artikullin e tij për revistën Politika e jashtme, me titull ” Pse Amerika duhet të jetë përsëri një lider” , Biden theksoi synimin e tij për të “qëruar hesapet me veprimet e interesit personal, konfliktet e interesit, paratë e errëta dhe korrupsionin e përhapur që shërben në agjenda të ngushta, private ose të huaja”. , duke minuar demokracinë tonë ”, si dhe për të vendosur“ luftën kundër korrupsionit si një interes kryesor i sigurisë kombëtare dhe përgjegjësisë demokratike ”- si brenda dhe jashtë vendit.

Ndërkohë, Bashkimi Evropian gjithashtu ka kthyer luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar në zemër të përpjekjeve të saj në Ballkanin Perëndimor. Raportet e progresit të Komisionit Evropian për vitin 2018 tregojnë se të gjitha vendet në rajon kanë mbetur prapa në tre përparësi kryesore: luftimi i korrupsionit, luftimi i krimit të organizuar dhe përmirësimi i gjyqësorit. Disa vende, përfshirë Bosnjën, kishin performancë më të mirë në fillimin e viteve 2000 sesa kanë sot. Si rezultat, i gjithë rajoni ka humbur pesë përqind të popullsisë së tij në pesë vitet e fundit. Në Bosnjë dhe Hercegovinë, shumica e atyre që largohen përmendin korrupsionin si një faktor kryesor që nxit eksodin e tyre. Korrupsioni, ndërkohë, nxit krimin e organizuar dhe thith para në xhepat e atyre që mund të provokojnë trazira.

Biden mund të ndjek  hapat e Obamës dhe të linte Ballkanin në Evropë, por përkundër gjithë bisedave për sovranitetin strategjik të BE, ky bllok prej 27 shtetesh anëtare (secili me interesat e veta specifike) mbetet i paaftë për të formuluar një politikë efektive për rajonin. Merrni, për shembull, përpjekjen e Bullgarisë për të bllokuar hyrjen e Maqedonisë Veriore në BE, ose pengimin e Kroacisë të politikës së BE mbi Bosnjën dhe Hercegovinën.

Pavarësisht nëse është i mirë apo jo, forumi më efektiv për vendimmarrjen në Ballkanin Perëndimor nuk do të jetë Këshilli Evropian, por një koalicion i vendeve me pikëpamje të ngjashme, të tilla si Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar, Gjermania, Franca, Italia dhe përfaqësuesit e BE-së. Por thelbi  është se Shtetet e Bashkuara mund të ndihmojnë në arritjen e koherencës evropiane në politikën e Ballkanit Perëndimor – veçanërisht nëse ruan fokusin në korrupsion dhe krimin e organizuar, të cilat përshkojnë problemet ekonomike, politike dhe të sigurisë të rajonit.

Veprimi i SHBA dhe BE

Duke punuar së bashku, Shtetet e Bashkuara dhe Evropa do të kufizonin kostot që I kanë vetanake duke mbështetur rajonin. Bashkëpunimi transatlantik me dekada për sundimin e ligjit në Ballkanin Perëndimor do të thotë se një kornizë politike tashmë ekziston. Ajo që mungon është nxitimi për të përfituar nga shumica e instrumenteve financiare dhe politike në dispozicion. Shtetet e Bashkuara kanë qenë tradicionalisht më të gatshme të përdorin sanksione për të frenuar ose ndëshkuar pengesat politike dhe korrupsionin, të tilla si kur sanksionet u vendosën ndaj Milorad Dodik (një anëtar serb i Presidencës së Bosnjë dhe Herzegovinës) dhe Nikola Spiric (një politikan serb i Bosnjës). Mbretëria e Bashkuar ka filluar t’i afrohet strategjisë amerikane dhe udhëheqësit e BE mund të ndjekin të njëjtat gjurmë. Sanksionet janë një nga mekanizmat më me kosto efektive për të parandaluar bllokimin,

Më në fund, duke punuar së bashku, Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian do të koordinonin më mirë ndikimin financiar ndërkombëtar dhe mjetet e politikës. Si FMN ashtu edhe Bashkimi Evropian kanë investuar shuma të mëdha parash në këtë rajon. FMN ka arkëtuar 806 milion euro për ndihmë emergjente në rajon vetëm në vitin 2020, ndërsa ndihma makro-financiare e Bashkimit Evropian arrin në 750 milion euro. Plani Ekonomik dhe i Investimeve i njoftuar së fundmi parashikon një shtesë prej nëntë miliardë eurosh në ndihmë të para-pranimit dhe miliarda hua për Ballkanin Perëndimor. Sidoqoftë, këto para duhet të përdoren në mënyrë adekuate, me kushte të rrepta të përgjegjësisë financiare dhe presione mbi sundimin e ligjit. Kjo është diçka që do të jetë më e lehtë për t’u arritur nëse Shtetet e Bashkuara janë pjesë e fushatës së presionit.

Në vend që të largohen ose të përpiqen të zgjidhin konfliktet e ngrira të pazgjidhura, Shtetet e Bashkuara – së bashku me BE – duhet të fillojnë të trajtojnë problemin aktual të korrupsionit. Nëse korrupsioni mund të vihet nën kontroll, qeverisja politike dhe ekonomia e rajonit do të jenë në gjendje të përmirësohen. Dhe kjo, nga ana tjetër, do të rregullojë problemin e rrjedhjes së trurit nga Ballkani dhe do të forcojë paqen.

Korruptuesit nacionalistë të këtij rajoni varen nga diskursi etnik në mënyrë që të kenë karburant për makineritë e politikës së tyre. Udhëheqësit perëndimorë duhet të jenë të sigurt se kreditë e tyre dhe ndihma tjetër financiare nuk do të përdoren për këto qëllime. Në vend të kësaj, ata duhet të përdorin ndikimin e tyre financiar dhe politik për t’i kërkuar udhëheqësit lokalë të përgjegjshëm përmes masave anti-korrupsion. Ata kanë zotëruar artin e krijimit të paqëndrueshmërisë për të qëndruar në pushtet. Shtetet e Bashkuara dhe Evropa duhet ta kuptojnë këtë lojë dhe të përgjigjen në mënyrën e duhur.

Është një lojë që Biden, me dekada përvojë të thelluar të rajonit, e njeh shumë mirë. Shpresojmë, administrata e tij, përkundër një numri përparësish të tjera të politikës së jashtme dhe të sigurisë, do të caktojë kapitalin modest politik të nevojshëm për të rivendosur besueshmërinë transatlantike në rajon.

 Foreign Policy-Majda Ruge është bashkëpunëtore lartë e programit Vader Europe pranë këshillit Evropian për punë të jashtme.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here