Pse Krishtlindjet ishin periudha më e mirë e vitit për t’i shpëtuar skllavërisë

0
81

Krishtlindja shënon lindjen e Jezusit të Nazaretit, të cilin të krishterët pretendojnë se është biri i Zotit, por për afrikano-amerikanët e skllavëruar, sezoni i festave ofroi gjithashtu mrekulli të një lloji më praktik. Ishte koha më e mirë e vitit për të shpëtuar nga skllavëria. Krishtlindja luajti rol në një nga arratisjet më të guximshme në histori.

Kishte disa arsye për këtë. Shpesh ishte koha e vetme e vitit që skllevërve iu jepej një pushim i gjatë.

Gjatë kohës së pushimit, shumë skllevër u lejuan të vizitonin familjen në plantacionet e afërta, një aktivitet që kërkonte një “kalim” nga pronarët e tyre, duke i lejuar ata të ishin në rrugë vetëm. Nëse gjatë arratisjes së tyre kapeshin ose pyeteshin nga të bardhët, ata mund të përdornin lejen për të bindur të tjerët që t’i linin të largoheshin.

Në prag të Krishtlindjes 1854, Harriet Tubman, “përçuesja” e patrembur në hekurudhën e nëndheshme, shpëtoi tre nga vëllezërit e saj nga plantacioni pranë Kembrixhit, ku ata u skllavëruan. Vëllezërit e Tubman kishin tentuar të arratiseshin më parë, por kishin zgjedhur të ktheheshin te gratë dhe fëmijët e tyre. Më pas familja zbuloi se skllavi i vëllezërve kishte në plan t’i shiste ata menjëherë pas pushimeve.

Vëllezërit kishin leje për të ngrënë darkën e Krishtlindjeve me nënën e tyre, por ata nuk u shfaqën kurrë. Në vend të kësaj, motra e tyre i udhëhoqi në një rrugë të fshehtë drejt lirisë.

Për të dytin vit radhazi, Muzeu Harriet Tubman dhe Qendra Edukative në Kembrixh po ofron një shëtitje në prag të Krishtlindjeve në vendin e fermës Thompson, ku vëllezërit u skllavëruan, përgjatë disa miljeve të para të rrugës së tyre të arratisjes.

Në 1848, William dhe Ellen Craft ishin të porsamartuar kur Uilliam u skllavërua si një kabinet “i punësuar” dhe Ellen ishte një shërbëtore e shtëpisë e skllavëruar e gjysmë motrës së saj të bardhë. Ndonëse donin të krijonin një familje, Ellen ishte e tmerruar nga ndarja nga fëmijët e saj të ardhshëm ashtu siç ishte ndarë nga nëna e saj kur ishte 11 vjeç.

Kështu që në ditët para Krishtlindjeve, të dy morën ato leje vendimtare nga skllavërit e tyre për disa ditë pushimi. Ellen, e cila mund të kalonte si e bardhë, preu flokët dhe u vesh me rroba të bukura burrash që Uilliami kishte blerë me kursimet e tij. Ajo mbante fasha në fytyrë dhe një hobe në njërin krah si një maskim. Pastaj ajo shkoi në stacionin e trenit dhe bleu dy bileta në veri. Uilliam pozoi si një shërbëtor besnik që kujdesej për zotërinë e tij të plagosur.

Ata e mbajtën mashtrimin për ditë të tëra. Në një moment ata u ndaluan, por shpëtuan dhe arritën në liri në Filadelfia ditën e Krishtlindjeve.

Crafts më vonë u transferuan në Angli, shkruan një libër, patën pesë fëmijë dhe, pas Luftës Civile, gjetën nënën e Ellen dhe e sollën të jetonte me ta.

Në 1857, tre vjet pasi ndihmoi vëllezërit e saj të arratiseshin në Krishtlindje, Tubman u kthye për prindërit e saj. Gjithsesi, ajo udhëhoqi 50 deri në 70 njerëz drejt lirisë.

Jarm, i cili u arratis me kalin e skllavërit të tij në prag të Krishtlindjeve, arriti në Kanada, por ai nuk qëndroi atje. Ai shpejt u transferua në veri të Nju Jorkut, ku mësoi të lexonte dhe të shkruante dhe mori emrin Jermain Wesley Loguen. Ai u bë një ministër i respektuar në Kishën Afrikane Metodiste Episkopale të Sionit dhe hapi shkolla për fëmijët me ngjyrë dhe shtëpia e tij u bë një ndalesë e rëndësishme në hekurudhën e nëndheshme.

Por për shkak të Aktit të Skllevërve të Arratisur të vitit 1850, Loguen nuk ishte plotësisht i sigurt. Edhe në Nju Jorkun e rënduar nga abolicionistët, gjuetarët e dhuratave mund të kishin tentuar ligjërisht ta kapnin atë në çdo kohë.

Në shkurt të vitit 1860, 26 vjet pas arratisjes së tij, ai mori një letër nga e veja e skllavërisë së tij që kërkonte 1000 dollarë, ose përndryshe, ajo e kërcënoi se do t’ia shiste dikujt që do të vinte dhe do ta merrte. Përgjigja e furishme e Loguen është një për librat e historisë dhe ia vlen të lexohet e plotë, por ja si e mbylli ai:

“Unë nuk do të lëviz sa një fije floku. Unë qëndroj mes një populli të lirë, i cili, falënderoj Zotin, simpatizon të drejtat e mia dhe të drejtat e njerëzimit; dhe nëse emisarët dhe shitësit tuaj vijnë këtu për të më skllavëruar sërish dhe për t’i shpëtuar fuqisë së pakursyer të krahut tim të djathtë, besoj se miqtë e mi të fortë dhe të guximshëm, në këtë qytet dhe shtet, do të jenë shpëtimtarët e mi.”

Washington Post-“Si”

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here