Sandu: Pjesëmarrja në KFOR në Kosovë rrit besimin e partnerëve të Moldavisë

0
18

Kontingjenti i katërmbëdhjetë i Ushtrisë Kombëtare të Moldavisë gjatë ditës së djeshme, u nis për në Kosovë si pjesë e misionit paqeruajtës të KFOR-it.

Presidenti i Republikës së Moldavisë Maya Sandu , Ministri i Mbrojtjes Victor Gaichuk , Komandanti i Ushtrisë Kombëtare Gjeneral Brigade Igor Gorgan , përfaqësues të misioneve diplomatike të SHBA dhe Italisë Martin McDoëell dhe Diego Randazzo , si dhe atashetë ushtarakë të ambasadave të akredituara në Republikën e Moldavisë morën pjesë në ceremoninë e shkaurjes së trupave moldave në Kosovë.

Para trupave të misionit, kreu i shtetit vuri në dukje se falë pjesëmarrjes së tyre në operacionet paqeruajtëse ndërkombëtare, Moldavia “forcon bashkëpunimin me partnerë të jashtëm, duke rritur besimin e tyre në aftësinë e vendit tonë për të siguruar paqen dhe stabilitetin” dhe përmirëson imazhin e saj në nivelin ndërkombëtar. Sandu veçmas shprehu mirënjohjen e saj për përfaqësuesit e Shteteve të Bashkuara dhe Italisë për ndihmën e dhënë Kishinaut në trajnimin e personelit ushtarak moldav që merr pjesë në misione, si dhe mbështetjen teknike në Kosovë.

Nga ana e tij, ministrii mbrojtjes se mbi 7 vjet, rreth 600 trupa, rreshterë dhe ushtarë të Ushtrisë Kombëtare të Moldavisë morën pjesë në operacionin e KFOR, të cilët bënë një punë të shkëlqyeshme me misionin e tyre. Kontingjenti I nisur për në Kosovë  përbëhet nga 40 trupa  ushtarak profesionist,  shtatë inxhinierë dhe një togë prej 33 këmbësorësh të cilët do të kryejnë detyra sigurie, do të ruajnë objektet ushtarake dhe patrullime. Ushtria moldave do të vendoset në bazën ushtarake italiane Camp Vilagio në Pejë. Kostoja e pjesëmarrjes në operacion është rreth 2.5 milion dollarë në vit. Shumica e shpenzimeve për pjesëmarrjen e Republikës së Moldavisë në operacionin paqeruajtës në Kosovë financohen nga Shtetet e Bashkuara dhe Italia. Mandati i kontigjentit Natsarmiya të RM KFOR-14 është krijuar për gjashtë muaj. shqip.press

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here